Hvad er blåt lys? Hvorfor er det dårligt for vores øjne?
Det blå lys er lys fra din computerskærm, smartphone, tablet, tv og kunstigt lys indenfor. Blå lys påvirker vores søvnrytme, og gør at vi bliver mere vågne, giver dig hovedpine og kan I værste fald beskadeige dit nethinde i den bagerste del af øjet. Vores Sov Bedre brilleserie er lavet til at blokerer det blå lys, som gør at dine øjne slapper mere af, du får færre hovedpiner og får en bedre søvn.
Det synlige spektrum
Nu bliver det lidt nørdet, men vi nørder selv med blå lys.
Det lys, som når frem til det indre af det menneskelige øje, er opdelt i synligt lys med bølgelængder fra 380 til 780 nm og i ikke-synligt lys, som består af lys i det ultraviolette område (UV-lys) og det infrarøde område (IR-lys).
UV-lys kan beskadige biologisk væv, som f.eks. hud og øjne. Det er grunden til, at mennesker ofte træffer forholdsregler til beskyttelse mod solen med eksempelvis solcreme og solbriller. Men også det synlige blåviolette lys kan være skadelige for vores øjne. Det blå lys har langt mindre energi end det UV-lys, dog passerer det blå lys ufiltreret gennem øjet og når nethinden. Ved UV-lys bliver det absorberet af øjets forreste del, så kun knap 5% når helt frem til nethinden.
Den blå del af lyset mellem 380 og 500 nm kendes også under betegnelsen synligt højenergilys (HEV). Især det blåviolette lys med bølgelængder mellem 380 og 440 nm betragtes som skadeligt og er formentlig en af årsagerne til fotoretinitis, dvs. en beskadigelse af nethinden som følge af indfaldende højenergilys.
Det skadelige blå lys
For meget lys i det ultraviolette (UV) og blåviolette område kan gøre skade på det menneskelige øje. Det kan blandt andet føre til smertefulde betændelsestilstande i bindehinden og hornhinden kan det også beskadige øjets linse (f.eks. grå stær) og i særdeleshed nethinden (makuladegeneration).
Blåt lys fra diverse lyskilder eller skærme kan være generende eller trættende for nogle menneskers øjne. Et blåfilter kan give et skarpere syn: De forskellige bølgelængder i det synlige lys brydes en anelse forskelligt af hornhinden og øjets linse, så de rammer ikke alle det samme brændpunkt på nethinden. Nogle kender godt til den slags fænomener – f.eks. at rødt er lettere at se klart på afstand og blåt på nært hold, eller at diagrammer med røde, grønne og blå linjer er mere trættende at holde i fokus, end når linjerne er holdt i nuancer af samme farve eller i farver, som ligner hinanden.
Nogle oplever, at lyskilder med en stor andel af blåt lys kan gøre dem mere rastløse om natten. Når vi befinder os i et mørkt rum eller udendørs i mørket eller om natten, skifter vores øjne til en anden måde at bruge synet på. I svagt lys skifter det menneskelige øjes følsomhed fra grøn til det blå højenergispektrum. Det betyder, at vi opfatter blåt lys mere intenst, hvilket kan give oplevelsen af, at lyset er skarpere. Denne effekt vil bilister kunne nikke genkendende til, hvis de har oplevet at blive blændet af det skærende lys fra modkørendes forlygter – især dem med moderne xenon- eller LED-forlygter. Brilleglas med et blåtlysfilter kan gøre det mere behageligt at skulle bruge sit syn i disse situationer.
Samtidig er der sågar indikationer på, at søvnmangel kan spille en rolle i hjernesygdomme som Alzheimers.
»Lys påvirker vores døgnrytme stærkere end nogen medicin,« skriver en af verdens førende døgnrytmeforskere, Dr. Charles Czeisler fra Harvard Medical School i Boston, USA, i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.
Blå lys påvirker vores døgnrytme
Lys er en vigtig del af vores biologiske rytmer og påvirker vores velbefindende. Lyset har indflydelse på, om vi sover eller er vågne samt om vi er koncentrerede og produktive og føler os energiske og raske.
UV-lys påvirker eksempelvis dannelsen af vitaminer. Stærke lyspåvirkninger og især indholdet af blåt lys påvirker vores hormonbalance. Kroppens hormoner styrer vores døgnrytme. Om dagen indeholder lyset en relativ stor andel af blåt lys, mens denne andel er meget mindre om aftenen.
Når det er lyst udenfor, udskiller kroppen serotonin – et af de såkaldte “lykkehormoner” – og cortisol, som er et stresshormon. Begge hormoner får os til at føle os vågne og aktive. Melatonin derimod, som betragtes som et søvnhormon, bevirker, at vi føler os trætte og falder i søvn, når det er mørkt. Det blå lys hindrer dannelsen af Melatonin, og gør dig mindre søvnig.
Lys, og især blåt lys, som når nethinden, påvirker også vores psykiske velbefindende. Det er en af grundene til, at lysterapi er en effektiv behandling af vinterdepressioner og søvnløshed. Men, som det så ofte er tilfældet, gælder reglen om “alt med måde” også her. Alt for kraftige lyspåvirkninger indebærer også visse risici og kan endda være skadelige.
Sov Bedre Brilleserie blokerer det blå lys
Vores Sov Bedre Brilleserie blokerer det blå lys, da glasset er belagt med vores specielle pulver. Du bliver hele tiden udsat for blåt lys fra tablets, smartphones og andre digitale skærme. Samtidig kan vores Sov Bedre Briller mindske hovedpiner, og hjælpe dine øjne med at slappe af. I sidste ende bliver du mere træt.